Utskriftsvennlig print  

Vilkår ved reise til USA og Canada

* The United States Transportation Security Administration (TSA) innførte fra høsten 2010 et krav om "Secure Flight Passenger Data" (SFPD) for alle reisende til USA. Ved bestilling av reise til USA, må man derfor oppgi fødselsdato, kjønn og samtlige navn slik de står i passet, for alle reisende. Dette MÅ legges inn i bestillingen før billettutstedelse, ellers blir bestillingen automatisk annullert av flyselskapene. 
Noen flyselskaper krever i tillegg at personopplysninger som passnummer og utløpsdato, fullt navn og fødselsdato må legges inn i flybestillingen for hver reisende. Dette kalles "Advance Passenger Information System" (APIS). 
Både SFPD og APIS og er i tillegg til ESTA-godkjenning, se neste avsnitt.

* Alle reisende til USA (unntatt de som har visum innvilget) MÅ søke om ESTA-godkjenning (Electronic System for Travel Authority) senest 72 timer før avreise. ESTA må være godkjent for å kunne komme inn i USA. Kostnaden er USD 14 pr person og godkjenningen er gyldig i 2 år. Søknadsskjema for ESTA finnes på https://esta.cbp.dhs.gov
For ytterligere informasjon om ESTA, se http://norway.usembassy.gov/estafaq.html
 
* Alle reisende til Canada (unntatt de som har visum innvilget, eller reiser over grensen med bil, tog eller buss) må søke om ETA-godkjenning (Electronic Travel Authorization) senest 72 timer før avreise. ETA må være godkjent for å kunne reise til Canada. ETA koster CAD 7 per person, og her en link til søknad online: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp?lnktrk=eta_required

* Det kreves at man har elektronisk lesbart pass. Pass utstedt etter 26.oktober 2006, må i tillegg ha et firkantet elektronisk emblem (se bildet). 

* Ved bestilling av flybilletter er det viktig at navnene stemmer overens med det som står i passet. Særlig hvis man har to etternavn, er det viktig ved bestilling å oppgi hva som er definert som mellomnavn og hva som er etternavn. De som har Æ, Ø og Å i navnet må sjekke hvordan navnet er skrevet på den maskinlesbare delen av passet, slik at flybilletten og passet samsvarer. 

* Hvis du ikke har norsk statsborgerskap eller er i tvil om du oppfyller kriteriene for innreise til USA og Canada, bør du sjekke med ambassaden om visum er nødvendig. Eget regelverk for journalister. Reglene er strenge og oppfyller man ikke kriteriene, kan man bli nektet å reise.

For USA, les mer:http://norway.usembassy.gov/vwp_guide.html 
eller ring tlf: 22 44 85 50 for nærmere informasjon.

For Canada, les mer:
http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas-result.asp?country=NO&result=2 

* Vær oppmerksom på at i USA og Canada er det viktig å ha alle forsikringer i orden.

* Bruken av kredittkort er svært utbredt. Hoteller og leiebilstasjoner krever kopi av et kredittkort som sikkerhet/garanti, selv om man har betalt på forhånd.

Oppdatert 23.oktober 2017

Messereiser Norge A/S | Rosenholmveien 25 | Postboks 651 | 1411 Kolbotn. | Norge | Tlf: 32 24 36 00 | E-mail: post@messereiser.no
© Copyright 2007
web: Travelmarket Interactive